PGB: Gezondheid en leefbaarheid voorop bij veehouderijbeleid in Oisterwijk

mei 3, 2016 in Actueel, Commissie Ruimtelijke Zaken, In de raad

varken-big

In de laatste raadsvergadering stond het nieuwe veehouderijbeleid op de agenda. Via een amendement heeft de coalitie van AB en VVD ervoor gezorgd dat de komende jaren de veehouderij in onze gemeente nog verder kan groeien: Nog meer stallen en nog meer dieren erbij!

Het belang van de boeren voorop dus. PGB maakte een andere afweging en stemde daarom tegen (evenals PrO)!

Knelpunten aanpakken

Voor PGB staan gezondheid en leefbaarheid écht voorop! En voor ons betekent dit dat wij kiezen voor het aanpakken van de bestaande knelpunten en het tegengaan van nieuwe knelpunten. Daarbij past in onze ogen niet dat de veehouderijbedrijven kunnen blijven groeien. Wat ons betreft zijn de grenzen wel bereikt. Dat blijkt ook wel uit de weerstand die er de afgelopen jaren is ontstaan tegen grootschalige ontwikkelingen, ook in onze gemeente zoals in het Westend over Oisterwijksebaan 2 in Heukelom als in de Molenakkers in Moergestel.

Mestverwerking Molenakkers

Om de hiervoor genoemde redenen zijn wij ook niet akkoord gegaan met de vestiging van een mestverwerkingsbedrijf aan de Servennenstraat in Moergestel. Daardoor komt er immers weer een nieuw veehouderij-gerelateerd bedrijf bij. Bovendien moet het bouwvlak daarvoor worden vergroot en moet er mest worden aangevoerd van buiten het gebied om het bedrijf rendabel te maken. Dit past niet in ons toekomstplaatje voor de veehouderij zoals wij het voor ons zien!

Uitkoop varkensbedrijven Broekzijde

In dat toekomstplaatje past wel de ‘uitkoop’ van 2 varkensbedrijven aan de Broekzijde in het gebied Molenakkers. Daardoor pak je twee van de bestaande knelpunten aan en kiezen we echt voor gezondheid en leefbaarheid! Het is dan ook vanzelfsprekend dat we als PGB hier wel mee ingestemd hebben. Hoe verder? Wat ons betreft hebben al onze inwoners recht op een gezonde en leefbare woonomgeving. Daarom vinden wij het van groot belang dat zowel de boeren als de gemeente ervoor zorgen dat de overlast van veehouderijen wordt tegengegaan en dat nieuwe knelpunten worden voorkomen. Daarvoor zullen wij ons als PGB de komende jaren hard voor blijven maken!