Zwembad, Den Donk en de Reebok

januari 30, 2018 in Actueel, Commissie Ruimtelijke Zaken

Op 25 januari jl. werden er een aantal interessante onderwerpen besproken in de commissies. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe zwembad, het nieuwe bestemmingsplan voor Den Donk, maar ook aan de verplaatsing van De Reebok. Bent u nieuwsgierig naar de reactie van Partij Gemeente Belangen (PGB) hierop, lees dan snel verder.

Een volwaardig zwembad

Wij vinden het belangrijk dat er een volwaardig zwembad blijft in Oisterwijk. Een zwembad dus waar je kunt leren zwemmen, waar de verenigingen terecht kunnen, waar doelgroepen therapeutisch kunnen zwemmen en waar je recreatief kunt zwemmen. De belangrijkste vraag van ons raadslid Sander Arkesteijn aan het college was dan ook of het allemaal te combineren is in het ene bad dat er nu gaat komen. Hoewel de wethouder aangaf dat alle doelgroepen er terecht kunnen, zij het met wat passen en meten, hebben wij als PGB daar toch onze twijfels over.

Voor babyzwemmen heb je immers veel warmer water nodig dan voor de waterpolo-vereniging. Dat is lastig te combineren. De komende weken zullen we als PGB daar nog nader onderzoek naar doen, zodat we er in de raad van 22 februari a.s. op terug kunnen komen. Zeker omdat we plaatjes hebben gezien waarop een extra bad is ingetekend. Dat geldt ook voor het ‘gasvrij’ maken van het zwembad. Is het mogelijk om het zwembad meteen volledig elektrisch te maken of moet er een (kleine) gasinstallatie komen om het water snel op te kunnen warmen? We hebben nú de kans om het goed te doen voor de komende 40 jaar, zodat alle doelgroepen in Oisterwijk kunnen blijven genieten van een volwaardig zwembad.

Bestemmingsplan Den Donk

Ons commissielid Jurgen Bogers was positief over diverse onderdelen die in het bestemmingsplan Den Donk letterlijk een plekje hebben gekregen. Dan gaat het niet alleen om een nieuw (volwaardig) zwembad, maar ook om een nieuwe sporthal, een nieuw scoutinggebouw, uitbreiding van de manege, ruimte voor de fusie van de voetbalclubs en de aanleg van een goede infrastructuur.

PGB heeft echter ook nog wel een aantal aandachtspunten. Ten eerste moet er een goede oplossing komen voor de verkeerscirculatie. Vooral de toegang tot de sportboulevard vanaf de Moergestelseweg verdient daarbij extra aandacht. Bovendien moet er ook ruimte zijn voor bijvoorbeeld de handbalvereniging, want die vreest nu dat er geen plek is ingeruimd. Daarnaast vinden wij als PGB het van belang dat de ontwikkelingen niet ten koste gaan van de natuur. Daarom hebben wij eerder al aangegeven geen voorstander te zijn van de uitbreiding van de parkeerplaats op ’t Seuverick, omdat wij betere alternatieven zien. Daarnaast moet het niet ten koste gaan van de initiatieven van de Duurzaamheidsvallei.

Verplaatsing Reebok

Een stevige discussie in de commissie Ruimtelijke Zaken over de verplaatsing van de Reebok, vooral omdat de wethouder op een totaal andere golflengte zat dan alle partijen. De Reebok moet in 2022 weg zijn op de huidige plek, zodat er een verbinding kan komen tussen de natuurgebieden Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen. In 2011 heeft de (toenmalige) raad besloten dat De Reebok zou mogen verplaatsen naar de Oirschotsebaan, de zogenaamde projectlocatie recreatie. Daarbij is wel een heel duidelijk signaal aan het college meegegeven dat het niet moet gaan om Centerparcs-achtige ontwikkelingen.

Onze fractievoorzitter Carlo van Esch zette nogmaals uiteen dat PGB geen voorstander is van nieuwe recreatieve ontwikkelingen op maagdelijke grond in de open ruimte. Zet vooral in op het opknappen van de bestaande recreatiebedrijven (revitalisering); daarbij moeten kleinschaligheid en kwaliteit voorop staan.
De voorliggende plannen zijn van een dusdanige omvang dat PGB daar op zijn zachtst gezegd niet enthousiast van wordt. Bovendien is er veel weerstand vanuit de omgeving, bijvoorbeeld vanuit de politiehondensportvereniging die vreest dat ze anders weer moet verkassen. Om die reden hebben wij aangegeven dat we de voorliggende plannen niet zien zitten.

Meer weten?

Wilt u meer weten of iets met ons delen? Neem dan gerust contact met ons op. Volg ons op www.facebook.com/pgboisterwijk ,  mail ons via info@partijgemeentebelangen.nl of bel ons via 06-22126062.