Column: Kees van Elderen stelt zich voor

Kees-van-ElderenBeste inwoners van de gemeente Oisterwijk,

Ook ik wil mij graag aan jullie voorstellen, maar hoop eigenlijk dat dit niet echt nodig is. Ik zit immers al 6 jaar namens Partij Gemeente Belangen als júllie vertegenwoordiger in de raad. Maar voor de zekerheid: ik ben Kees van Elderen, 66 jaar en bijna 40 jaar getrouwd met Gerry. We hebben drie kinderen, Marion, Saskia en Erik en vier kleinkinderen. Ze wonen in het westen van het land, maar komen regelmatig een weekendje bij opa en oma in Oisterwijk logeren.

De politiek heeft mij altijd al geboeid. Voor mij staat politiek voor betrokkenheid bij je leefomgeving en daar samen aan werken. Toen ik wat meer tijd kreeg, heb ik nagedacht over een politieke partij, waarbij ik mij thuis zou voelen. Dat werd PGB, omdat het een lokale partij is, die opkomt voor de lokale belangen van de inwoners uit alle buurten, wijken en kernen en die open staat voor hun mening.

Belangrijk, want in deze tijd nemen mensen steeds meer zelf het initiatief en het heft in eigen hand. Inwoners zoeken gelijkgestemden, werken samen en willen meedenken en meebeslissen over zaken die zij belangrijk vinden. PGB is blij met dit ‘actief burgerschap’, dat steeds meer kleinschalige oplossingen oplevert, zoals burgerinitiatieven en zorg- en energiecoöperaties. Het is een ontwikkeling die ik ook politiek veel meer ruimte wil geven.

Andere zaken worden in de raad en de commissies vertaald in beleid en de beoogde maatschappelijke effecten. Daarbij geef je als raad, namens de inwoners, aan het college een heldere opdracht, benoem je doelen en baken je het speelveld af. Zo bepaal je samen de koers van de gemeente en vertegenwoordig je de inwoners en hun belangen. Dat heet kaders stellen en omdat ik dat erg belangrijk vind, sta ik bij mijn collega’s bekend als ‘Kees Kader’.

In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat de politiek een aparte tak van sport is. Besluiten worden op democratische wijze genomen en daarvoor is in de raad een meerderheid nodig. Maar draagvlak bij de inwoners vind ik minstens zo belangrijk, ook al spelen er soms tegenstrijdige belangen. Dat vraagt veel overleg, afstemming en dus tijd. Vaak gaat het over geld, of beter gezegd het gebrek daar aan. Ik heb een financiële achtergrond en ook op dat vlak blijft de politiek mij boeien. En dus zet ik voor de inwoners van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom, nog graag een aantal jaren mijn beste politieke beentje voor.

Kees van Elderen

Raadslid Partij Gemeente Belangen (PGB)