Wie ken jij op de PGB-kieslijst?

Verkiezingen in Haaren, Oisterwijk, Moergestel en Heukelom

Op 18 november vinden de herindelingsverkiezingen plaats. Vandaag maakte Partij Gemeente Belangen bekend dat zelfs het maximum van 50 personen op de kieslijst is bereikt. Lijsttrekker Carlo van Esch is daar erg blij mee: “Het is toch geweldig om te zien dat mensen je niet alleen steunen met hun stem, maar ook actief willen laten zien dat ze achter PGB staan.” Enkele opvallende nieuwe namen zijn: Dré van Hal, Thomas Goudsmits en Albert van de Wiel.

Wel op de lijst, niet in de raad?

Hoe kan het dat de kieslijsten van alle partijen samen zoveel meer mensen tellen, dan dat er zetels zijn? Dat zijn er namelijk ‘slechts’ 23.  Van Esch begrijpt de vraag:  “Voor álle partijen geldt, dat mensen die lager op de kieslijst staan, niet verwachten dat ze in de raad gekozen worden. Maar zij willen zo wél iets terugdoen voor hun partij. Volgens mij is dat een prachtig voorbeeld van samen optrekken.”
Dat de toekomst soms koffiedik kijken is, bleek ná de sluitingsdatum voor de kieslijst. PGB-raadslid Ingrid van Boven verhuist onverwacht eind dit jaar naar buiten onze gemeente. Van Esch: “Er is contact geweest met de Kiesraad, maar er mocht niets meer aangepast worden. De landelijke Kiesraad is heel strikt met de deadline. Als PGB willen we open zijn over deze onverwachte wending, zeker omdat Ingrid op een verkiesbare plaats staat. Ingrid heeft veel voor ons gedaan. We zullen haar positivisme gaan missen.” Ingrid van Boven: “Ik vind het heel vervelend, maar helaas kun je niet alles voorspellen. Ik heb me heel graag ingezet voor het raadswerk en er valt nog genoeg te kiezen op 18 november. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed komt.”

Enkele opvallende namen en nieuwkomers

De top-10 van PGB werd al eerder bekend, onder wie drie nieuwe Haarense kandidaten, met als jongste en hoogste nieuwe binnenkomer Femke Pijnenburg. En Jan de Laat die zich bij de lokale partij aansloot. In de top-50 staan meer opvallende nieuwkomers. Zoals Thomas Goudsmits, voorzitter van Scouting Oisterwijk, de Haarense brandweercommandant Albert van de Wiel en Dré van Hal uit Heukelom. Van Hal: “Ik ambieer niet om in de raad te gaan zitten. Maar PGB heeft wel mijn steun. De partij geeft op een goede manier kleur aan de lokale politiek. Met oog voor de leefbaarheid en gezondheid van mensen en ze leggen steeds meer nadruk op duurzaamheid.” Hij verkeert in goed gezelschap als lijstduwer, zo vinden we op de laatste plek een oud en vertrouwd PGB-lid: Jan Oerlemans (Moergestel), die bovendien voorzitter is van de partij.