๐—ข๐—ญ๐—• ๐—ป๐—ผ๐—ด๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ผ๐—บ๐—ต๐—ผ๐—ผ๐—ด? ๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ฃ๐—š๐—• ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜!

Afgelopen week maakte het college de begroting voor 2021 bekend. Mede door de ombuigingen in 2019 en 2020 is er nu een meerjarig sluitend financieel perspectief. En zelfs zo positief dat de gemeente in 2021 een voordeel verwacht van maar liefst bijna 1,8 miljoen euro. Ruim voldoende om de reserves aan te vullen en eventuele nieuwe tegenvallers op te vangen. Is het dan nodig om de OZB met 10% extra te laten stijgen? Als PGB zeggen we dan duidelijk: nee!

Zorgtaken voor rekening van de gemeente

Bijna alle gemeenten kregen het de afgelopen jaren voor de kiezen. De reden? Het Rijk heeft de zorgtaken (Jeugdwet, WMO en Participatiewet) โ€˜gedecentraliseerdโ€™, maar wel met een forse korting op het budget. Een ordinaire bezuiniging dus vanuit Den Haag! Net als al die andere gemeenten, kreeg ook Oisterwijk het zwaar. Hier heeft de Jeugdzorg en WMO ruim 3 miljoen extra gekost.

Ombuigingen met pijn in het hart

Inmiddels kwamen er in 2020 noodgedwongen forse ombuigingen. Zo is er gesneden in een aantal voorzieningen. En werd met pijn in het hart, maar wel noodzakelijk, de OZB met 10% extra verhoogd. Tenslotte zijn er maatregelen getroffen om via een strijdplan de kosten van Jeugdzorg en WMO in te dammen. Alles bij elkaar ruim 5 miljoen euro!

Gifbeker uit Den Haag

Het lijkt er op dat we, mede door het strijdplan, beter grip hebben op de zorgkosten. Maar de gifbeker is nog niet leeg. Het Rijk is namelijk van plan om het gemeentefonds te herverdelen, ten koste van de kleinere gemeenten. Bovendien is het nog de vraag of de landelijke overheid de lokale overheid voldoende gaat compenseren voor de kosten door Corona. Daarnaast komen premier Rutte (VVD) en minister Hoekstra (CDA) nog steeds niet over de brug met extra structurele gelden voor het sociaal domein.

OZB hoeft van PGB niet omhoog

Door alle lokaal getroffen maatregelen is er nu weer een positief financieel plaatje voor de komende jaren. Dat is zo gunstig dat we in 2021 een overschot mogen verwachten van zoโ€™n 1,8 miljoen. Dit komt zeer van pas om de spaarpot aan te vullen en nieuwe tegenvallers op te vangen. Maar is het dan wel nodig om de OZB, net als afgelopen jaar, met 10% extra te laten stijgen?

Het antwoord op deze vraag is wat PGB betreft โ€˜neeโ€™. Als de OZB namelijk niet met 10% extra stijgt, dan scheelt dat 650.000 euro. Die ruimte zit er in de begroting voor 2021. Dan blijft er nog steeds ruim รฉรฉn miljoen euro over. Mocht dan volgend jaar blijken dat er tegenvallers op ons pad komen, dan kan op dat moment de afweging voor een verdere verhoging gemaakt worden. Dat is dan aan de nieuwe raad.

Boodschap aan het kabinet: de grens is bereikt!

Als PGB kiezen wij ervoor om de OZB niet verder te verhogen. Daartoe zullen wij een voorstel doen in de raadsvergadering over de begroting. De inwoners van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom en per 2021 ook Haaren hoeven wat ons betreft niet nog meer te gaan betalen. Daarmee geven we ook een duidelijk signaal af richting Den Haag. Het kabinet moet eindelijk eens tegemoetkomen aan de gemeenten. Anders is het ondoenlijk om het huishoudboekje op orde te houden zonder te tornen aan het voorzieningenniveau of de lokale lasten fors te verzwaren. Voor ons is de grens wat dat betreft bereikt!

Carlo van Esch (fractievoorzitter PGB)